ДАН КОЛОВ – Историята на Един Велик БЪЛГАРИН – ВИДЕО – Дончо Колев Данов – ДАН КОЛОВ : роден на 26 декември 1892 г. в село Сенник, община Севлиево.
Боят му с френския шампион Анри Деглан през 1936 г. е събитие за целия спортен свят, залата е претъпкана с около 30 000 души. Мачът започва точно в полунощ и се предава в Америка, Европа и Австралия директно по радиото. Дончо Колев побеждава и печели диамантеният пояс.
Веднага след мача получава предложение за главна роля в холивудски филм с хонорар 24 милиона лева ! Отказва и се завръща в България.

Единственият филм, за който Дан Колов дава съгласието си е „Под игото“, който е трябвало да се снима през 1936 г. от режисьора Александър Вазов, но проектът не се осъществява.

В Токио, на кеч финал, Дан Колов се изправя срещу Джики Хигън – Удушвача. На срещата присъства и самият японски император. След драматични обрати, Удушвача пада в бесъзнание на тепиха, повален от Дан Колов. Цяла Япония е в траур.

Дан Колов е раздал милиони за благотворителност. Борецът казвал: „Аз не обичам наполовина работи – когато е за благотворителност, трябва да се даде всичко“. Любопитен е фактът, че е дал 2000 долара в помощ на Г. Димитров по време на Лайпцигския процес. Други 500 000 лева са за закупуване на самолет на българската авиация през 1937 г. Купува и първата електрическа турбина за построяването на ВЕЦ в България.

Дан Колов умира от соротечна туберкулоза, в роното си село, през 1940 г. Цяла България потъва в скръб.

И до днес е смятан от мнозина за най-великия борец за всички времена и легенда в бойните изкуства. Дан Колов има над 1500 срещи като професионален борец, от които губи едва 72. През целия си живот запазва българско гражданство !

(ОБЩО - 257, Днес - 1)